The Marcel Désiron Studio

Until 2003, the Orchestra rehearsed in the Théâtre Royal basement, an inconvenient and tight space. The floor surface was 140 m² with a ceiling height varying from 2.4 to 3.6 m. Ventilation problems, sometimes suffocating heat, and an occasionally excessive sound level did not always mean optimum working conditions.

In 2002, the transfer of the stage-building shops to their new premises in Ans freed up the buildings in rue des Tawes in Liège. The former set-building hall provided an ideal space on account of its capacity and its asymmetry (non-parallel walls, roof with many overhangs), which was appealing for acoustic reasons. An acoustic study was commissioned and showed that the project was feasible.

Following an orchestra rehearsal in order to "test" the hall, the Opéra Royal de Wallonie decided to set up a 240 m² rehearsal room there, height 8 m. The aim was to realise works so that the musicians could rehearse there from 2003 onwards.

Thus, since the 2003/2004 season, all orchestra rehearsals have been taking place in this space, which can accommodate almost one hundred and twenty musicians. While these premises are primarily reserved for music, they can also be transformed into a production studio, if necessary.